Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. (A. Einstein)

Malé postřehy z předvolebního týdne

25. 1. 2013 18:46
Rubrika: aktuality | Štítky: volby , prezidentské volby

Moje malé myšlenky a postřehy z předvolebního týdne prezidentské volby.

--------------------------------------------------------------------------------------

Copak tohle je manželství? „Žijeme spolu, ale odděleně, ona v Praze, já na Vysočině, vidíme se velmi často.“ (parafráze) Karel na tom není o nic líp. Jeho žena žije ve Vídni. U ní je to trochu pochopitelnější kvůli jejímu zdravotnímu stavu. (Duel TV Nova)

Takže oba jsou nám vzorem…

 

Volební účast

Nejen já si myslím, že teď rozhodne vlastní volební účast. První kolo jsme volili „koho jsme (snad) opravdu chtěli“. Někdo by řekl, že o nic v podstatě nešlo, protože bylo velmi pravděpodobné, že se bude konat i kolo druhé. Ale v prvním kole šlo o hodně, o dva kandidáty, kteří se nakonec utkají.  A účast 60 % mi nepřipadá nijak valná.

Ze druhého kola už opravdu vzejde prezident. Znamená to, že by to lidem nemělo být jedno, když už se skutečně rozhodne. Ale jak z předchozích zkušeností víme, volební účast ve druhých kolech bývá menší. Ale na druhou stranu jsme ještě nikdy přímo nevolili, takže... nevíme.

Jestli ale bude volební účast nižší nebo stejná jako v prvním kole, tak mě to zklame. Kdy jindy bychom chtěli tak přímo rozhodovat než při přímé volbě? A co ten zbytek, těch 40 %, kteří nepřijdou? Ti budou nejspíš nadávat, koho že tady máme za prezidenta. Ještě se k nim přidají ti, kterým jejich kandidát neuspěl. Tak to se tedy těším…

Ne že bych nevěřila Karlu Schwarzenbergovi, ale domnívám se, že volební „poslušnost“ členů KSČM (a ČSSD) nás lehce převálcuje. I když bych ráda věřila v opak.

To byla jen taková úvaha na sklonku středečního dne, těsně před spaním, když jsem se modlila za volby…

 

Už od průběžných výsledků prvního kola jsem byla rozhodnutá, že budu volit pana Schwarzenberga. Čím víc se ale blíží volby, kampaň jede, snažím se argumentovat pro KS, tím víc zjišťuji, že mám pana Schwarzenberga docela ráda, prostě se stal mým favoritem. A tak nakonec nosím i jeho placku.

 

Jak chodíme k volbám?

My - naše rodina (čítající už 5 voličů), chodíme k volbám vždy společně. Kromě našeho bráchy, který tradičně sedí u komise. Většinou v pátek odpoledne, co naši přijdou z práce, máme to z domu asi 10 min pěšky. Taťka si bere na sebe něco hezčího, aby nešel v montérkách. Utvoříme frontu před písmeny A-J, popovídáme s bráchou a slavnostně házíme do urny ;)

Není to pro nás nějaká otrava, ale základní právo, které jsme vždycky využili…

Zobrazeno 1965×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz