Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. (A. Einstein)

Jorge Mario Bergoglio, z Argentiny

31. 5. 2013 13:56
Rubrika: aktuality | Štítky: tema:papez-frantisek

Na poslední chvíli - ale přece. Holt státnice daly zabrat.


 

Když mám psát něco o Františku, musím začít tím, jak jsem se to dozvěděla...

Ve středu 13. 3. večer jsem vydržela na přednášce z legislativy až do konce, když ke mě najednou přiběhl kamarád a hlásil: "Máme papeže!" "Cože, už dneska? To jsem nečekala... a kdo to je? Jo to se vlastně ještě neví, když byl teprve bílý kouř..." Byla jsem z toho trochu vyplašená a překvapená, ale měla jsem radost. Na internetu ještě žádné konkrétní informace nebyly a tak jsme se vydali s oním kamarádem tradičně na středeční studentskou mši. Šli jsme trochu pozdě, ale říkala jsem si, že na Salaši mše stejně nezačíná přesně... Ale jak jsem se mýlila! Mši totiž celebroval Pavel Jäge - a to není Abbé. Naštěstí jsme důležité úvodní slovo stihli: "Nikdo se nebude během mše, až do závěrečného požehnání, dívat na žádné přístroje, abyste zjistiil, kdo že je tím novým papežem. Prostě v klidu prožijeme tuto mši svatou" nebo něco v tom smyslu. Zákaz byl ale porušen a někdo při ohláškách oznámil, že se novým papežem stal "...Bergoglio z Argentiny". Hezký, ale stejně nám to nic neříkalo ;)  Po příjezdu ze mše následovalo rychlé pátrání, kdo že je novým papežem... (a teď už se dostávám k samotným dojmům)

Na první pohled (na nějakém obrázku na ČT24) mi připadla takovej divnej, starej, zamračenej, ale pak jsem našla a pustila si celý záznam vyhlášení - to jsem hned změnila názor. Při pozdravení mi připadal takovej přirozenej, lidskej, usměvavej, spontánní, prostě úžasnej.  Jak řekl neformálně: "Vy víte, že úkolem konkláve je vybrat biskupa římského. Zdá se, že bratři kardinálové ho našli na konci světa. Děkuji za přivítání". Radost a nadšení z nového papeže byla o to větší. Pak se hned modlil za B16 a nechal modlit věřící za sebe - v tu chvíli jsem také vyslovila dík - i když už to nebylo "on-line". Své dojmy jsme si hned vyměňovaly s kamarádkou Terkou přes smsky.

Jednoduše mám radost a jsem ráda, že nebyl favoritem médií, ale Ducha svatého ;)

A poslední věc: Docela mě rozesmál titulek na Novinky.cz: "Papež František má jen jednu plíci". Ano, to je to první, co o něm potřebujeme vědět...

Zobrazeno 2444×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz