Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. (A. Einstein)

Kateřina Lachmanová: Karikatury Boha

16. 5. 2014 17:16
Rubrika: aktuality

        Po mši svaté, s kázáním o II. vatikánském koncilu, jsme se jako obvykle přesunuli do katakomb, tentokráte na přednášku Kateřiny Lachmanové o karikaturách Boha. Takový nese název i její nová kniha. Přednášející čekala, že když přijala tento termín přednášky (před prodlouženým víkendem), že bude přednášet pro 5 studentů, ale nás byl skoro plný sál.

            Malovaná karikatura člověka vzniká tak, že malíř se na člověka podívá, a jeho výrazný rys (např. v obličeji) ještě více ve své kresbě zvýrazní. Na karikatuře může být i něco pozitivního, ale rys se zvýrazní na úkor celku. Tak vznikají i karikatury Boha: vyzdvihne se jeho jedna „vlastnost“. Ale toto vyzdvihování je bláhové, jak chceme něco o Bohu říkat, když Boha nikdo nikdy neviděl?! Karikatury Boha jsou odrazem našeho lidství. Mnoho jich vzniká z našich vztahů k otcům, protože jim říkáme otec, stejně jako Bohu. Do představy Boha se promítají naše zážitky a zkušenosti s vlastním otcem.

      A zde už konkrétní karikatury (kterých je spousta), představím především ty, které jsou dnes „v oběhu“ – objevují se u některých křesťanů.

  • Přestárlý Bůh – stařík plující na obláčku, nervózní, mrzutý, je mimo nás, nestíhá naše životní tempo, projektujeme si do něj naše seniory. Tuto karikaturu posilují především barokní kostely, fresky, plesnivé zdi kostelů a kancionálovky. Ale: on „není zemdlený, není znavený, jeho rozumnost vystihnout nelze“ (Iz 40,28), Bůh je věčné mládí!
  • Vodič loutek – člověk je jako loutka na drátkách, za které Bůh tahá. Někdy se to skrývá za Boží vůli, že vše je dané, nalajnované, je určená cestička, po které musíme jít. Když uhneme z cesty, uděláme něco špatného, Bůh nás potrestá, a tak za strachu raději neděláme nic. Ale: samozřejmě je důležité se ptát na Boží vůli, světlo, impulsy, ale nemá rozhodovat za nás, dal nám svobodu!
  • Bůh policajt – zajímá se hlavně o naše hříchy. Avšak: Boha zajímají více samotní lidé než jejich hříchy. Stejně jako lesníka zajímají paraziti jen proto, že mu ničí stromy; on chce ty stromy vyléčit, zbavit je parazitů.
  • Bůh zaměřený na výkon – Bůh mě ždíme jako citron, je náročný, pořád nespokojený. Projevuje se to tak, že člověk má strach si odpočinout, udělat si chvilku pro sebe.
  • Bůh záchranář – máme nouzi a voláme k někomu, kdo by situaci mohl nějak zaonačit, zlepšit. Začínáme se modlit, když nám začíná téct do bot, např. ve zkouškovém.
  • Bůh jako modla – má nám zajistit plodnost, úrodu, úspěch… Bůh je ve funkci ke mně, pokud nefunguje, tak ho vyměníme za modlu jinou.
  • Cosi nad námi – nějaká energie, vyšší moc, nejde s ní mít vztah. Nemá srdce, a proto nemůže říci „Mám tě rád“.
  • Kdosi kdesi nad námi – není to věc (cosi), už je to osoba (kdosi), ale stále je nám nesmírně vzdálen.
  • Bůh trapič – razí heslo: „co tě nezabije, to tě posílí“ a „čím hůř, tím líp“, hlavně se pořád postit, modlit…
  • Bůh kámoš – tzv. „tykačka“ s Hospodinem, Bůh je nenáročný, prostě kamarád.
  • Bůh jako wellness – má zajištovat mou pohodu, hlavně žádné násilí.

      Výčet karikatur zakončila slovy: „Nebojme se kopnout do té zrůdičky na piedestalu, Bůh se neurazí“. Tyto a další karikatury v nezkrácené verzi si můžete přečíst v její stejnojmenné knize, kterou jsme měli možnost koupit si hned po přednášce. Článek zakončím citátem od Karla Rahnera, který Katka Lachmanová řekla už v úvodu přednášky: „To, co si mnozí představují pod pojmem Bůh, naštěstí neexistuje.“

/obalky.kosmas.cz/

 

/report z přednášky 30. 4. na Salaši (http://www.salas.hk/Article/Detail?ArticleId=67)/ 

Zobrazeno 6564×

Komentáře

Terka8

Rádo se stalo. Právě pro tu jednoduchost a čtivost mám ráda její texty.

kacarovi3

Katka je má oblíbená spisovatelka,kterou čtu mnoho let po malých zkouškách.Je hodně překvapivá a výživná.Její knihy vozívám sebou a tak když je podepisovala,tak jsem jí podal i několik let staré.Popovídali jsme si o tom.I s její krásnou sestrou jsem pár slůvek ztratil.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz