Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. (A. Einstein)

„Zůstaňte a bděte se mnou, bděte a proste...“

17. 1. 2015 22:37
Rubrika: aktuality | Štítky: Taizé , modlitba , pouť důvěry

(můj dojem a zároveň článek do farních novin orlickoústecké farnosti INUF)

 

Myslela jsem si, že modlitbu Taizé znám, ale na evropském setkání mladých Taizé v Praze jsem zjistila, že ne tak docela. Ještě nikdy jsem totiž nebyla na „opravdové“ modlitbě Taizé vedené bratry ze stejnojmenné komunity.

Setkání bylo velkých rozměrů (až 30 000 lidí) a člověk si musel „zvyknout“ i na to, že se modlí v obrovské hale spolu se 4 000 mladých, sedí při tom na kousíčku místa na zemi, všechny písničky třeba nezná a tak se nemůže přidat. Po dvou dnech mi ale davy lidí i toto místo, pro modlitbu tak netypické, vůbec nevadily! Postupně jsem pronikala do struktury modlitby, sehnala zpěvník, naučila se písně… (oblíbila jsem si De noche iremos a Aber du weißt den Weg für mich). Mohla jsem se tak více zapojit a soustředit na modlitbu a na chvíli ticha jsem se vždy těšila.

Modlitba začíná 2-3 písněmi z Taizé (které obsahují třeba jen jednu větu nebo slovo). Jde o tzv. meditativní zpěvy, které se mnohokrát opakují (dají se tak snadno naučit), a tím podporují účast všech na společné modlitbě. Jak pěkně vystihuje Olivier Clément: „Krátká opakující se píseň má v sobě jemný půvab, niterný pokoj. V křesťanství existuje tato tradice zklidňujícího opakování, při němž se intelekt zbavuje svého neklidu a tím se disponuje pro modlitbu. Do tajemství jsou tak uvedeni i ti, kteří o něm nevěděli téměř nic. Taková modlitba nemůže být příliš složitá. To podstatné v křesťanství lze skutečně vyjádřit několika slovy.“ A modlitba Taizé není opravdu složitá: jsou v ní přednášené prosby, žalm, evangelium, poté je chvíle ticha a modlitba okolo kříže. Vše je prokládané písněmi.

 

Zobrazeno 2052×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz